Ana içeriğe atla

Etik (Ahlak Felsefesi) Nedir?

Etik terimi, Yunanca Ethos (karakter) sözcüğünden köken almaktadır. Etik, felsefenin ahlakla ilgilenen alt dalıdır. Yakın anlamlarda kullanılmasına rağmen ahlak felsefesi ve ahlak farklı kavramlardır.
Ahlak, bir toplumda insanların davranışları ve birbirleriyle olan ilişkilerini düzenlemek amacıyla kabul edilmiş, yerleşmiş normlar ve kurallar bütünüdür. Ahlak sistemi olmayan bir toplumdan söz etmek mümkün değildir, ne kadar eski olursa olsun en eski toplumlar için bile ahlak söz konusudur. Tarihsel açıdan ele alındığında, bir kurallar sistemi olarak ahlakın, din ve toplum sözleşmesi olmak üzere iki kaynağı vardır. Ahlak, ilgili toplumdaki insanların eylemlerini belirleyen, tarihsel süreç içinde bir kuşaktan diğerine aktarılan, aktarılırken belli bir dönüşüme uğrayan kurallar sistemidir.. Ahlak, bütün unsurlarıyla bireye hazır sunulan normlar bütünüdür. Burada birey büyük ölçüde pasiftir. Ayrıca ahlak yereldir. Oluştuğu topluma ve zaman dilimine göre değişir, dönüşür. O halde ahlak ve ahlaklılık kavramları, tarihsel olarak yaşayan bir şeydir, somuttur ve özneldir.
Etik ise, ahlakı felsefi açıdan inceleyen düşünce sistemidir, yani ahlak felsefesidir. Ahlakın ne olduğunu, ahlaki olarak iyi ve kötü eylemin hangi temellere dayandığını inceler. Toplumun koyduğu ahlaki kuralları akılcı ve sistematik bir şekilde sorgular, tartışır. İyi-kötü ya da doğru-yanlış eylem var mıdır gibi sorulara yanıt arar. Ahlaklılığın dayandığı ilkelerin temelini araştırır, gerekirse değiştirir, yeni kurallar koyar. İnsan davranışlarında olması gerekeni ortaya koymaya çalışır. Bu nedenle etik; soyuttur, teoriktir ve evrenseldir. Bireyin ahlaki kuralları hazır bulduğu değil, bütünüyle kurucu ya da etkin olduğu bir alandır.
Sonuç olarak ahlak somut, yerel ve pratik; etik ise soyut, teorik ve evrenseldir.
Ahlak felsefesinin temel kavramları; iyi-kötü, özgürlük, sorumluluk, erdem, vicdan, ahlak yasası, ahlaki karar, ahlaki eylem, mutluluk ve ödevdir.
Ahlak felsefesinin temel soruları ise şu şekildedir:
– Ahlaki eylemin bir amacı var mıdır?
– İnsan ahlaki eylemde bulunurken özgür müdür?
– İnsan neye karşı ahlaklıdır?
– Ahlakın kaynağı nedir?
– Ahlak yargısını diğer yargı türlerinden ayıran özellikler nelerdir?
– Evrensel bir ahlak yasası var mıdır?
Her felsefe alanında olduğu gibi, ahlak felsefesindeki sorulara da filozoflarca farklı yanıtlar verilmesi, farklı felsefi akımları ortaya çıkarmıştır. Hazcılık (Hedonizm), Faydacılık, Bencillik (Egoizm), Anarşizm, Nihilizm gibi…
Ahlak felsefesinin amacı, ahlaki ilkeleri sorgulamak, iyi ya da kötü olarak nitelendirilen insan davranışlarının temelini ortaya koymak, bu konuda karşılaşılan sorunlara çözüm üretmektir.
Kaynakça:
Felsefeye Giriş – A.Kadir ÇÜÇEN, Bilgiustam
Yazar: Tuğçe Baş

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Haber sitelerinin RSS adresleri

Bu sayfa Türkçe yayın yapan haber sitelerinin RSS adreslerini içerir. Siteler alfabeye göre sıralanmış, RSS adreslerinin linkleri yanlarında verilmiştir. Burada listelenen haber sitelerini -XML/OPML destekleyen- RSS okuyucu uygulamanızda içe aktarma yapabilmek için  içe aktarma dosyasını  kullanabilir ve ya deneme aşamasındaki  altın RSS adresine  göz atabilirsiniz. Böylece haber sitelerinin son dakika haberlerini anlık olarak takip edebilirsiniz. Yerel gazetelerin web sitelerine ait RSS adresleri için " Yerel gazeteler ", RSS yayını yapmayan web siteleri için de " RSS yayını yapmayan siteler " alt başlığına bakabilirsiniz. Adreslerin sonunda yer alan "  " görseli adresin birleştirilmiş olduğunu, " " görseli ise adresin tarih hatası içerdiğini gösterir. Ajanslar Anadolu Ajansı (AA) -  http://www.aa.com.tr/tr/rss/default?cat=guncel Doğan Haber Ajansı (DHA) -  http://www.dha.com.tr/rss.asp İhlas Haber Ajansı (İHA) -  http://www.iha.c

Google Drive İndirme / Download Linki Oluşturma

Google Drive İndirme / Download Linki Nasıl Oluşturulur? Blogger kullanıcılarının en büyük yardımcılarından biri olan Google Drive'ın depolama gibi bir çok özelliğinin yanında blog yayınlarımızda da bir çok özelliğinden faydalanıyoruz. Bu özelliklerini blog sitelerinde daha kullanışlı hale getirmek için çok çaba göstermekteyiz. Bu yazımızda web sitesi ve blog sitesi yöneticilerinin özellikle download sitelerinin işlerini kolaylaştıracak Google Drive İndirme / Download Linki Oluşturma sayfası hakkında bilgiler veriyoruz. Google Drive İndirme / Download Linki Oluşturma Sayfası Web veya blog sitenize indirme linki ekliyorsanız ve bunu Google Drive aracılığıyla yapıyorsanız, indirme linkine sadece bir tıklama doğrudan indirilmesini sağlayan Google Drive İndirme / Download Linki Oluşturma sayfasını kullanarak bunu yapabilirsiniz. Google Drive üzerinden sağladığınız indirme linkleri doğrudan bir indirme linki sağlamaktadır. Google Drive linkleri indirme butonuna tıkladığınızda öncelikle

Blogger Mobil Uyumlu Youtube Video Iframe Eklenlentisi

Blogger sitenize YouTube üzerinde beğendiğiniz yada blogunuzda paylaşmak istediğiniz videoları blogunuza eklemeyi ve YouTube videolarının mobil cihazlar üzerinde blogunuzun düzenini bozmadan oransal olarak değişkenlik göstermesini sağlamak için, blog sitesinin daha düzenli görünmesine ve kullanıcı deneyimi kazandirmak için aşağıdaki değişiklikleri blog sitenizde yapmalısınız. Bir önceki yazımızda " Google Drive PDF Dosyalarını Mobil Uyumlu Yapma " bilgilerini paylaşmıştık. Blogger Mobil Uyumlu YouTube Video Eklentisi 1. Blogger hesabınızda oturum açarak blogunuzun Şablon sekmesine tıklayın. Açılan sayfada HTML'yi Düzenle tıklayın. Şablon kodlarınızın bulunduğu sayfada CTRL+F yardımıyla </body> kodunu bulun ve aşağıdaki javaScript kodunu </body> kodunun bir satır üzerine ekleyin ve şablonu kaydedin. Bu kod YouTube video iframe embed kodlarının mobil cihazlar üzerinde düzenin bozulmamasını sağlayacaktır. <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;ite